Türkiye’nin, Gazze’ye havadan insani yardım ulaştırma talebini reddeden İsrail’e karşı hayata geçireceği yeni tedbirler kapsamında ilk adım atıldı. İsrail’e 54 ürün grubunda ihracat kısıtlaması uygulanacak.
Bir süredir bazı ülkelerin Ürdün üzerinden hava yolu ile Gazze’ye insani yardım ulaştırmasına vize veren İsrail, Türkiye’nin Hava Kuvvetleri’ne ait kargo uçaklarıyla bu operasyona dahil olma talebini ise reddetti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bu gelişme üzerine önceki akşam bir açıklama yaparak, “Bu durum karşısında biz de İsrail’e yönelik bir dizi yeni tedbir almayı kararlaştırdık. Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanan bu tedbirler, gecikmeksizin adım adım hayata geçirilecektir. Bu tedbirler ilgili kurumlarımız tarafından kamuoyumuzla paylaşılacaktır” dedi. Bu çerçevede ilk adım dün sabah Ticaret Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık, İsrail’e ihracat kısıtlaması getirdiğini açıkladı.
9 Nisan’dan itibaren geçerli
Türkiye’nin, 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren, 54 ürün grubunda yer alan ürünlerin İsrail’e ihracatını kısıtlama kararı aldığı kaydedilen açıklamada, kararın gereklerinin Bakanlık tarafından “derhal” yürütüleceği belirtildi. Açıklamada, “Bu karar, İsrail, uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde, Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar yürürlükte kalacak” denildi.
‘Askeri ürün verilmedi’
İsrail’e askeri ürün satışı yapılmadığı da vurgulanan açıklamada, “Çok önceden bu yana, İsrail’e askeri amaçla kullanılabilecek herhangi bir ürün veya hizmetin satışına ülkemizce izin verilmemiştir ve verilmemektedir” ifadeleri yer aldı.
54 ürün grubu için kısıtlama
İsrail’e ihracatı kısıtlanan ürün grupları şöyle: Alüminyum profiller, alüminyum teller, boyalar, bakır profiller, çubuklar ve teller, beton mikserleri, çelik borular ve bağlantı parçaları, çelik filmaşin, çelik kaplar ve depolar, çelik köprü aksamı, çelik kuleler, çelik profiller, çimento, çimentodan, betondan veya suni taştan inşaat için bloklar ve levhalar, demir çelikten tüm inşaat malzemeleri, demir-çelik tüm teller, ekskavatörler, elektrik kabloları, elektrik panoları, fayanslar, fiberoptik kablolar ve elektrik iletkenleri, forkliftler, granit, halat ve kablolar, hırdavat ürünleri, hidrolik yağlar, inşaat demiri, inşaat makinaları, inşaat yalıtım malzemeleri, inşaatta kullanılan camlar, kimyasal bileşikler, kimyasal gübreler, klinker, kovalar, kepçeler, kürekler, kıskaçlar ve kancalar, kükürt, madeni yağlar, makaralı zincirler, mermer, metal işleme makinaları, metallerin işlenmesinde kullanılan kimyasallar, mineral gübreler, motor yağları, paletler, plastik borular, sandviç paneller, seramikler, solvent boyalar, tel çekme makinaları, testere makinaları, tuğlalar, uçak benzini ve jet yakıtı, vernikler, vinçler, yapıştırıcılar ve tutkallar, yassı çelik ürünleri.
Gazze’de 26 bin çocuk yaşamını yitirdi
Dünyada 116 ülkede 25 bin gönüllüyle çocukların hayatta kalması, eğitimi ve korunmaları için çalışmalar yürüten Save the Children International’ın hazırladığı rapora göre Gazze’de altı ay süren savaşta yaklaşık 26 bin çocuk yani çocuk nüfusun yüzde 2’sinden fazlası öldürüldü veya yaralandı. Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre 33 çocuğun öldürüldüğü 7 Ekim saldırılarından bu yana geçen altı ayda Gazze’de 13 bin 800’den fazla, Batı Şeria’da 113 çocuk öldürüldü, Gazze’de 12 bin 9, Batı Şeria’da en az 725 çocuk yaralandı. Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu (UNICEF) ise en az bin çocuğun bir veya her iki bacağının kesildiğini ve 36 hastaneden yaklaşık 30’unun bombalandığını, yalnızca 10’unun kısmen çalışır durumda olduğunu bildirdi. Gazze’deki 1,1 milyon çocuğun en çok ihtiyaç duyduğu dönemde sağlık hizmetlerine erişimi engellendi.
Netanyahu yönetimi köşeye sıkıştı
Türkiye’nin İsrail’e yönelik ekonomik yaptırımı dünya medyasında geniş yer bulurken, AFP haber ajansı söz konusu kararın İsrail’in Türkiye’nin Gazze’ye havadan yardım gönderme talebini reddetmesinin ardından geldiğine dikkat çekti. Türkiye’nin yaptırım kararına İsrail’den ilk tepki de geldi. İsrail Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’yi ticari anlaşmaları tek taraflı olarak ihlal etmekle suçladı ve gereken adımların atılacağını duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz kendilerinin de karşı bir ihracat listesi hazırlayacağını duyurdu ve ABD’deki kuruluşlar ile iletişime geçip Türkiye’deki yatırımların durdurulmasını isteyeceklerini söyledi. Katz ayrıca Washington’dan Ankara’ya yaptırım uygulanmasını talep edeceklerini açıkladı.
GÜNDEM
07 Eylül 2024SPOR
07 Eylül 2024GÜNDEM
07 Eylül 2024SPOR
07 Eylül 2024SPOR
07 Eylül 2024GÜNDEM
07 Eylül 2024GÜNDEM
07 Eylül 2024