Hani markete gidiyorsunuz, her zaman aldığınız peynir, bisküvi, yağ gözünüze küçülmüş görünüyor. Bildiniz mi o hissi? İşte onun bir adı var. Fiyatların artmasıyla paketlerin küçülmesine ve böylece etiket fiyatının artmamış gibi görünmesine “shrinkflation” deniyormuş ben de yeni öğrendim (bilimsel değil). “Şrinkflasyon” iki sözcüğün bir araya gelmesi “shrink”, küçülmek, çekmek demek. Enflasyon malum. İkisi birleşince şrinkflasyon oluyor.
İngiltere’de yeni yapılan araştırma gösteriyor ki ülkede paketler çekmiş. Her şey küçülmüş. Küçülmekle kalmamış, paketlerin içinde olması gereken gıdalar da havaya uçmuş. Çay paketlerinin içinde daha az çay var. Sosislerin içinde daha az et.
“Which?” adlı kuruluş süpermarketlerden mallar almış. BBC’de geniş bir haber yayınlandı. Tartmış, ölçmüş, biçmiş Which? Sonuçları geçen hafta açıkladılar. Diş macunu daha az. Yoğurt daha az. Cips daha az. Kıymalı lazanya paketinin içindeki kıyma yüzde 20 azalmış. Makarnayı bol koymuşlar. Tavuklu köri paketinde tavuk yüzde 20 daha az. Acılı köriyi basınca anlaşılmaz diye düşündüler herhalde.
Bizim marketlerdeki durumu çok takip edemiyorum İngiltere’de olduğum için. Yılbaşında geldiğimde bir tanesine girdim, fiyatlardan hiçbir şey anlamadım. Artık karşılaştırma noktasını kaybetmişim. Ne deseler veriyorum buyurun diye. Elimdeki bir tomar parayı uzatıyorum, içinden seçip alıyorlar. Ucuz mu, pahalı mı, farkına varamıyorum. Yalnız… Bir gofret alayım dedim, gözüme küçülmüş göründü. Belki de bana öyle gelmiştir. Eski bir gofret paketiyle (yediğim eski gofretlerin paketlerini saklamadığımdan) karşılaştırıp ölçme şansım olmadı işin doğrusu. “Biz mi büyüdük, gofretler mi küçüldü” diye düşündüm. İşin içinden çıkamadım. BBC’deki haberi okuyunca anladım.
Türk berber bolluğu
İngiltere’de 20 bin berber varmış kayıtlı. Bunların neredeyse yarısı Türk berber. Her caddede üçer dörder açılıyor Türk berberler. Bazıları bizim klasik berber dükkanlarının aynısı. Bazıları havalı kuaför ama bir giriyorsun, fonda Türkçe pop. Şaşmaz. Bugüne kadar ben içinde Türk olmayan berber çok az gördüm işin doğrusu.
Bazı semtlerde ahali belediyeyi darlamaya başlamış, bunların sayısına sınırlama getirin diye. Aynı caddede beş tane var mesela. Vatandaş diyor ki mahallenin dokusu bozuldu. Eskiden kasap, bakkal, gazete bayii şu bu vardı. Şimdi hepsi kapandı, Türk berber oldu. Peki ama neden? Okuduğum, duyduğum kadarıyla bir, bizde berber çok. Meslek popüler. İki Türk berber, diğerlerinden daha iyi iş çıkarıyor. Hem de bunu daha ucuza yapıyor. İngiliz’in kalbine giden yolu bulmuşlar.
Mafya modası!
Z kuşağı çok alem. Giyim kuşamda bütün trendler yaşandı bitti herhalde ki şimdi sıra mafya karısı estetiğine gelmiş. Mafya dediysek bizim mafya değil. İtalyan mafyası. Klasik mafya filmlerinde, mesela “Baba”da ya da “Sopranos”da çok vardır. Kürklü, leopar desenli taytlı, her tarafından mücevherler fışkıran falan mafya patronu eşi tiplemesi. İşte o tarz moda şu an. Online satış raporlarında Leopar desen satışları patlamış. İtirazım yok, sadece şu bel çantası geri dönmeyeydi iyiydi. O kadar dalga geçilirdi ki bu tip küçük boyuna asılan çantalarla zamanında, şimdi görünce gülme geliyor.
GÜNDEM
07 Ekim 2024SPOR
07 Ekim 2024GÜNDEM
07 Ekim 2024SPOR
07 Ekim 2024SPOR
07 Ekim 2024GÜNDEM
07 Ekim 2024GÜNDEM
07 Ekim 2024